Şampiyon takımların stoper seçimleri.
top of page

Şampiyon takımların stoper seçimleri.



2022/2023 transfer dönemi devam ederken takımlar kadrolarını güçlendirmek için takviyeler yapmayı sürdürüyorlar.


Artık milyarlarca euro’luk bir sektör haline gelen futbolda, teknik direktörler her bir mevki için spesifik taleplerde bulunuyorlar.

Bu taleplerden bazıları transfer süreçlerinde sıkça dillendiriliyor. Ayaklarını kullanabilen kaleciler, oyun görüşü üst seviyede olan orta sahalar, hızlı bekler ve dahası Avrupa basınında manşetleri süslüyorlar.


Tıpkı bunlar gibi öne çıkan bir başka mevki de son yıllarda hemen her üst düzey takımın kadrosunda bulunan sol ayaklı stoperler.


Birçok üst düzey teknik direktörün pozisyon oyunu olarak tanımladığı futbolda, sol ayaklı stoperlerin önemi giderek artıyor. Buna paralel olarak Avrupa futbolunun zirvesindeki takımlar, kadrolarında bu tip oyunculara sıkça yer veriyor.



Şampiyon Takımlar Sol Ayaklı Stoperlerden Vazgeçmiyorlar


Avrupa’da geçtiğimiz sezonun en başarılı takımlarına bakıldığında kadroda sol ayaklı stoperlerin varlığı dikkat çekiyor.


2021/2022 sezonunda İspanya La Liga ve UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak başarılı bir dönemi geride bırakan Real Madrid’in teknik direktörü Carlo Ancelotti, sezon boyunca David Alaba’dan bu anlamda faydalandı. Avusturya Milli Futbol Takımı’nın da kaptanlığını yapan 30 yaşındaki David Alaba, 46 maçta sahaya çıkarak takımının değişmezlerinden oldu.


Almanya Bundesliga’da şampiyonluğa ulaşan Bayern Münih’te ise sol ayaklı stoper olarak Fransız milli oyuncu Lucas Hernandez forma giydi. Takımının formasını 34 karşılaşmada terleten Lucas Hernandez, sol ayaklı stoper olarak fark yarattı ve Julian Nagelsmann’ın ilk yılında Bayern Münih ile şampiyon olmasına yardım etti.


İspanya ve Almanya şampiyonlarının yanında İngiltere Premier Lig şampiyonu Manchester City’de Pep Guardiola da tıpkı Ancelotti ve Nagelsmann gibi sol ayaklı stoperlerinden vazgeçmedi.


Bu anlamda sezon boyunca 28 yaşındaki Aymeric Laporte ve 27 yaşındaki Nathan Aké’den yararlanan İspanyol teknik direktör, 44 maç ile Aymeric Laporte’a daha fazla şans verdi.


Fransa Ligue 1 şampiyonu Paris Saint Germain’de ise sol ayaklı stoper olarak Presnel Kimpembe forma giydi. Yıldızlar topluluğu takımda savunma görevlerini ifa eden 26 yaşındaki Fransız, sezon boyunca 41 maçta savunma hattının sol tarafında yer aldı.


Öte yandan 11 yıl sonra İtalya Serie A şampiyonu olan AC Milan’da ise bu mevkide takım kaptanlarından Alessio Romagnoli oynadı.


27 yaşındaki sol stoper 26 maçta forma giyerek takımının 11 yıl sonra gelen şampiyonluğunda pay sahibi oldu.


Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonların hepsinde sol ayaklı stoperlerin kadroda üstlendikleri roller, bu mevkinin önemini bir kez daha kanıtladı.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page