Şampiyonlar Ligi’nde Türk Futbolcuların Attığı En Güzel 5 Gol
top of page

Şampiyonlar Ligi’nde Türk Futbolcuların Attığı En Güzel 5 Gol



Yazı: Batu Çakan


Hakan Çalhanoğlu, UEFA Şampiyonlar Ligi üçüncü haftada Inter’in Barcelona’yı evinde 1-0 yendiği maçın tek golünü atmayı başardı. Kaleyi cepheden gören bir açıdan yerden düzgün bir vuruşla kaleci Ter Stegen’i mağlup eden Hakan Çalhanoğlu, 2016 yılından beri ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde gol attı.


Bu gol bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde bir Türk futbolcu tarafından atılan ilk gol oldu. Yine bu golle birlikte 2010/11 sezonundan beri Şampiyonlar Ligi’nde her sezon en az bir Türk futbolcunun gol atma serisi devam etti.


Yakın tarihte Türk futbolcular tarafından atılan en güzel 5 golü kronolojik olarak derledik.


5) Halil Altıntop vs Inter, 2011/12


Trabzonspor’un ligi ikinci tamamlamasına rağmen şampiyon Fenerbahçe’nin ceza almasıyla Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı kazandığı 2011/12 sezonu.


Trabzonspor, grubun ilk maçında Milano’da mağlup ettiği Inter’i Avni Aker’de ağırlıyor. 1 puan alması halinde gruptan çıkma şansını büyük ölçüde attıracağı karşılaşmada 18.dakikada geri düşüyor Karadeniz temsilcisi.


Ancak Trabzonspor, cevap vermekte geç kalmıyor. Gustavo Colman’ın pasında topla buluşan Halil Altıntop’un ceza sahası dışından yaptığı vuruş defansa da çarparak Julio Cesar’ı mağlup ediyor.


Maçı berabere tamamlayan iki takımdan Inter puanını 10, Trabzonspor ise 6 yapıyor ve ikinci sırada kalıyor. Son hafta Lille deplasmanından da kaybetmeden dönen Trabzonspor, CSKA Moskova’nın şaşırtıcı bir şekilde Inter’i deplasmanda yenmesiyle üçüncü sırada kalıyor.


4) Burak Yılmaz vs Schalke 04, 2012/13


Galatasaray, Fatih Terim önderliğinde Şampiyonlar Ligi grubunda ilk üç maçta 1 puan almasına rağmen son üç maçını kazanarak 10 puanla gruptan çıkmayı başarmıştı. O sezonun flaş takımı olan Schalke 04, Arsenal’in önünde grubunu lider bitirmişti.


İki takım, son 16 turunun ilk karşılaşmasında Türk Telekom Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Grupta 6 maçta 6 gol atan Burak Yılmaz 12.dakikada sahneye çıktı.


Selçuk İnan’ın verdiği pası topuğuyla rakibinin üzerinden geçirerek önüne alan Burak, topu kalenin üst noktasına göndererek şahane bir gole imza attı.


Burak Yılmaz, o sezon Şampiyonlar Ligi’ni 8 golle gol krallığında Ronaldo ve Lewandowski’nin ardından üçüncü sırada tamamladı.


3) Hamit Altıntop vs Schalke 04, 2012/13


Listedeki bir diğer Galatasaray oyuncusu, listedeki bir diğer Schalke maçı, listedeki bir diğer Altıntop.


İlk maçı 1-1 berabere tamamlayan Galatasaray ve Schalke 04, ikinci maç için Almanya’da buluşuyor.


Maç Alman temsilcisinin istediği gibi başlıyor ve 18.dakikada Roman Neustadter ile öne geçiyor Schalke. Yaklaşık 20 dakika bu skorla devam eden karşılaşmanın 38.dakikasında maçın oynandığı topraklara hiç yabancı olmayan bir Türk beliriyor tabelada.


Galatasaray’ın kaleye oldukça uzak bir noktadan kazandığı serbest vuruşta Selçuk İnan topu Hamit Altıntop’a yuvarladı. Gelsenkirchen doğumlu Hamit, bir Gelsenkirchen takımı olan Shalke ağlarına adeta bir füze gönderdi.


O sezon direkten dönen toplarıyla akıllarda yer edinen, hatta ilk maçta da bir topu direkten dönen Altıntop; bu sefer direkten ağları buldu.


Bu golle beraberliği yakalayan Galatasaray, maçı 3-2 kazanarak Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale yükseldi. Bu çeyrek final, hâlâ bir Türk takımının Şampiyonlar Ligi’nde yakaladığı en iyi (2007/08 Fenerbahçe ile birlikte) derece olarak güncelliğini koruyor.


2) Cenk Tosun vs Benfica, 2016/17


Şenol Güneş yönetiminde Ligde kazandığı üst üste iki şampiyonluğun ilkinin ödülü olarak 2009/10 sezonundan sonra ilk kez Şampiyonlar Ligi heyecanı yaşayan Beşiktaş; grupta Napoli, Benfica ve Dinamo Kiev ile eşleşti.


Grubun ilk 4 maçında 3 beraberlik ve 1 galibiyet alan Beşiktaş, 5.hafta evinde Benfica’yı ağırlıyor. Kazanması takdirde gruptan çıkması bir hayli kolaylaşacak, beraberlik halinde ise son haftaya kalacak olan siyah beyazlılar maça hiç istediği gibi başlayamıyor.


İlk 45 dakikada sonunda takımlar soyunma odasının yolunu tutarken skor tabelasında 3-0’lık Benfica üstünlüğü gözüküyor.


Tüm stadyum Beşiktaş’tan ikinci yarı etkili bir oyun ve geri dönüş bekliyor. Bu geri dönüşün ilk kıvılcımını da 58.dakikada Cenk Tosun yakıyor.


Andreas Beck’in kestiği ortaya harika bir vole vuran Cenk, taraftarı da iyice maçın içine katıyor. Bulduğu havayı çok etkili kullanan Beşiktaş, maçı 3-3 tamamlamayı başarıyor.


Son hafta Kiev deplasmanında işler istenildiği gibi gitmeyince Beşiktaş yoluna Avrupa Ligi’nde devam ediyor ve Kupa 2’de çeyrek finale kadar yükselip penaltılarda veda ediyor.


1) İrfan Can Kahveci vs Leipzig, 2020/21


2019/20 sezonunda Türkiye Süper Ligi’ndeki ilk şampiyonluğunu kazanan Başakşehir, kulüp tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi oynamaya hak kazanıyor.


Okan Buruk’un başında olduğu Başakşehir, adeta Şampiyonlar Ligi’nin ölüm grubunu çekiyor. PSG, Manchester United ve Leipzig ile eşleşen İstanbul temsilcisi; çektiği zor kuraya rağmen sahada oldukça iyi bir oyun oynuyor.


3.hafta evinde Manchester United’ı deviren turuncu lacivertliler, grubun 5.maçında yine evinde Leipzig ile karşı karşıya geliyor.


70 dakika sonunda 3-1 geride olan Başakşehir’de takımın ilk yarıda bulduğu tek golde de imzası olan İrfan Can Kahveci sorumluluk almaya başlıyor. 72.dakikada oldukça düzgün bir vuruşla farkı bire indiren İrfan, jenerikleri süsleyecek golünü ise sona saklıyor.


85.dakikada ceza sahasının hemen dışından kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Kahveci, sol ayağını olağanüstü kullanarak topu üst direkten kaleye gönderiyor ve hat-trickini tamamlıyor.


İrfan Can Kahveci, yaptığı bu hat-trick ile Şampiyonlar Ligi’nde hat-trick yapan 4 Türk futbolcudan biri olmayı başarıyor. Başakşehir bitime 2 dakika kala yediği golle maçı kaybetse de bu karşılaşma hep İrfan Can Kahveci’nin performansı ile hatırlanacak.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page