Avrupa’nın 5 Büyük Şampiyonu Yerli Oyuncularını Ne Kadar Kullandı
top of page

Avrupa’nın 5 Büyük Şampiyonu Yerli Oyuncularını Ne Kadar Kullandı



Futbol takımları içerisinde yerli ve yabancı futbolcuların dağılımı, birçok futbol otoritesine göre bir kulübü başarıya götüren faktörlerden biri olarak görülüyor.

Geçtiğimiz sezon Avrupa’nın 5 büyük liginde sezonu şampiyon olarak tamamlayan takımların bir kısmı bu tezi doğrularken diğer bir kısmı ise yerli oyuncuları çok fazla tercih etmemesiyle öne çıkıyor.


Manchester City 3 Yerliyi Yoğun Olarak Kullandı

Dünyanın en çok takip edilen ligi konumundaki İngiltere Premier Lig’de 2021/22 sezonunda Manchester City şampiyon oldu.

Pep Guardiola liderliğindeki takım, son 5 yıldaki 4’üncü şampiyonluğunu kazanırken kadrosuna önemli İngiliz oyuncuları bulundurdu.

2021/22 sezonu öncesinde Manchester City’nin A takım kadrosunda John Stones, Kyle Walker, Phil Foden, Jack Grealish, Cole Palmer ve Raheem Sterling yerli oyuncular olarak yer alıyordu.

Bununla birlikte bu isimlerden sadece 3’ü, İngiltere Premier Lig’de sezon boyunca Manchester City’de en çok süre alan 10 oyuncu arasına girmeyi başardı.

Geçen sezon Pep Guardiola’nın ligde en çok süre verdiği yerli oyuncu 2133 dakika ile 21 yaşındaki Phil Foden olurken onu 2127 dakika ile Raheem Sterling ve 1917 dakika ile Jack Grealish takip etti.

Bu oyuncular arasında Raheem Sterling 13 gol 5 asist ve Phil Foden ise 9 gol 5 asist ile takımın en üretken 5 oyuncusu arasında ikinci ve dördüncü sıraları da aldılar.


Milan Geleneğine Ters Düştü


İtalya Serie A’da 11 yıl aranın ardından şampiyonluğa ulaşan AC Milan ise Alessio Romagnoli, Alessandro Florenzi, Andrea Conti, Davide Calabria, Matteo Gabbia, Sandro Tonali, Daniel Maldini ve Pietro Pellegri’ye A takım kadrosunda yer verdi.

Tarihsel olarak kadrosunda İtalyan oyuncuları ağırlıklı olarak tercih etmesiyle bilinen AC Milan’da 2021/22 Serie A sezonunda en çok forma şansı bulan 10 isim arasında sadece 2 İtalyan’ın olması dikkat çekiciydi.

Kadroda sezon boyunca en çok oynayan oyuncu 2606 dakika ile Sandro Tonali olurken, 25 yaşındaki defans oyuncusu Davide Calabria ise 2124 dakika oynadı.

Bununla birlikte hiçbir İtalyan oyuncu, skor katkısı anlamında takımdaki ilk 5 isim arasında yer alamadı.


Paris Saint Germain Yerlilerden Gol Katkısı Aldı


Fransa Ligue 1’de son 10 yılın 8’inde şampiyon olmayı başaran Paris Saint Germain, geçtiğimiz sezonu da zirvede bitirdi.

Fransa şampiyonunda 2021/22 sezonuna başlarken A takımda 8 Fransız oyuncu vardı. Bu isimler Alexandre Letellier, Presnel Kimpembe, Colin Dagba, Laywin Kurzawa, Dina Ebimbe, Edouard Michut, Kalimuendo Muinga ve Kylian Mbappe oldu.


Şampiyon tamamladığı Fransa Ligue 1’de teknik direktör Mauricio Pochettino’nun en çok süre verdiği 10 oyuncudan 3’ü Fransız idi.

Takımın en çok oynayan ismi 23 yaşındaki Kylian Mbappe olurken Fransız yıldız 3029 dakika süre aldı. En çok süre alan diğer iki Fransız isim ise 2579 ile Presnel Kimpembe ve 2172 dakika ile Arnaud Kalimuendo Muinga oldular.


Bunun yanında Kylian Mbappe 28 gol 17 asist ve Arnaud Kalimuendo Muinga ise 12 gol ile takıma en çok skor katkısı veren 5 isim arasında sırasıyla birinci ve dördüncü basamakta yer aldılar.


Real Madrid Yabancılarla İlerledi


Geçtiğimiz sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu olarak tamamlayan Real Madrid, La Liga’yı da kazanmayı başardı.

Carlo Ancelotti liderliğindeki takımda Nacho Fernandez, Dani Carvajal, Jesus Vallejo, Isco, Lucas Vazquez, Dani Ceballos ve Marco Asensio yerli oyuncular olarak ana kadroda yer aldılar.

Bununla beraber sadece 1 oyuncu (Lucas Vazquez – 1835 dakika), Carlo Ancelotti’nin en çok süre verdiği 10 isim arasına girebildi.

Böylece Real Madrid, Avrupa’nın 5 büyük liginin şampiyonları arasında ligde yerli oyuncularına en az süre veren takım oldu.

Diğer yandan Marco Asensio ise takımda skora en fazla etki eden 3 isminden biri olmayı başararak yerli oyuncu katkısını gol yollarında verdi.


Bayern Münih Yerlilerden En Çok Yararlanan Kulüp Oldu

2021/22 sezonunu şampiyon olarak tamamlayarak üst üste 10’uncu kez bu başarıyı yakalayan Bayern Münih, 5 büyük ligin şampiyonları arasında kadrosunda yerli oyunculara en çok süre veren kulüp oldu.

Manuel Neuer, Sven Ulreich, Niklas Süle, Goretzka, Kimmich, Leroy Sane, Thomas Müller ve Serge Gnabry ile birlikte 8 oyuncuyla A takımdaki yerlileri oluşturan Julian Nagelsmann, bu isimlerin birçoğuna sezon içinde güvendi.

Öyle ki Bayern Münih’te Bundesliga’da geçen sezon en çok süre alan 10 oyuncunun 6’sı yerli isimler oldu.

Thomas Müller, 2577 dakika ile yerliler arasına en çok süreyi alan oyuncu olurken onu, 2511 dakika ile Manuel Neuer, 2477 dakika ile Joshua Kimmich, 2190 dakika ile Serge Gnabry, 1980 dakika ile Leroy Sane ve 1834 dakika ile Niklas Süle takip etti.

Bununla birlikte Bayern Münih, Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyon olan takımlar arasında AC Milan ile birlikte yerli teknik direktör kullanan 2 kulüpten biri olarak da dikkat çekti.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page