Ballon d’Or 8. Kez Lionel Messi’nin
top of page

Ballon d’Or 8. Kez Lionel Messi’nin



Dünya futbolunun en prestijli bireysel ödülü olarak gösterilen Ballon d’Or ödülleri, dün akşam düzenlenen törenle sahiplerini buldu.


İlk olarak 1956 yılında France Football dergisinin, dünyada her sezonun en iyisini seçme fikrini hayata geçirmesiyle verilmeye başlanan ödül, o günden bugüne düzenli olarak futbolun zirvesindeki isimlere verildi. Önceleri sadece Avrupalı futbolculara verilen ödül, yıllar geçtikçe Avrupa’da oynayan bütün futbolcuları kapsar hale getirildi.


2010-2015 yılları arasında FIFA ile France Football’un iş birliği neticesinde FIFA Ballon d’Or ismini alan bu prestijli ödül, 2016’dan itibaren yeniden sadece France Football himayesinde verilmeye başlandı.


Lionel Messi Farkı Açtı


Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda gösterdiği olağanüstü performansla Arjantin’in FIFA Dünya Kupası’nı kazanmasında büyük pay sahibi olan Lionel Messi, 2023 Ballon d’Or ödülünün de en büyük favorisi konumundaydı.


Erling Haaland ve Kylian Mbappe ile girdiği yarışta ipi göğüsleyen Arjantinli efsane, tarihin en çok Ballon d’Or ödülü kazanan futbolcusu olma rekorunu geliştirdi. Daha önce 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 ve 2021’de de bu prestijli ödülün sahibi olan Lionel Messi, koleksiyonuna 8. ödülünü 2023’te ekledi.


Kazandığı ödülün ardından idolü Diego Armando Maradona’yı unutmayan Messi, Arjantinli efsanenin doğum gününde aldığı bu ödülü ona adadı:


“Kariyerim boyunca çok özel anlar yaşadım. Dünya Kupası, benim için eksik kalan tek şeydi. Arjantin'i şampiyonluğa taşıdığımız için çok gururluyum. Maradona'ya 'Mutlu yıllar' demek için daha iyi bir yer olamaz. Diego, her neredeysen bu ödül aynı zamanda senin için.”


Messi aynı zamanda, futbol kariyeri boyunca sürekli karşılaştırıldığı Cristiano Ronaldo ile ödül sayılarındaki farkı da açtı. Kariyerinde bu ödüle 5 kez layık görülen Portekizli efsane, bu seneki ödüllerde kendisine ilk 30’da yer bulamadı.


Inter Miami forması giyen 36 yaşındaki süper yıldız, bu sezonki ödülü kazanarak Arjantin’de bir başka ünvan getirdi. Buna göre Arjantin, toplamda 8 ödülle (hepsi Messi tarafından kazanıldı) tarihte en çok Ballon d’Or’a sahip olan ülke konumuna yükseldi. Arjantin’i 7’şer ödülle Portekiz, Hollanda ve Almanya takip etti.


Birçok Farklı Ödül Sahiplerini Buldu


Lionel Messi’nin kazandığı büyük ödülün yanı sıra birçok farklı ödül de sahiplerini buldu.


Buna göre Kadınlar Ballon d’Or ödülü, Barcelona ve İspanya milli takımıyla geçtiğimiz sezonu çok başarılı bir performansla geçiren Aitana Bonmati’ye; Yılın Kalecisi Ödülü (Lev Yashin Trophy), Arjantin milli takımının Dünya Kupası zaferinde büyük pay sahibi olan Emiliano Martinez’e; Yılın Forveti Ödülü (Gerd Müller Trophy), geçen sezon kulüp ve milli takımıyla toplam 61 gol atan Erling Haaland’a; Yılın Genç Oyuncusu Ödülü (Kopa Trophy), bu sezon Real Madrid ile La Liga’ya damga vuran Jude Bellingham’a; İnsani Yardım Ödülü (Socrates Ödülü) ise Brezilya’da kurduğu enstitü ile maddi olarak yardıma ihtiyaç duyan çocuklar için yaptıklarıyla Vinicius Junior’a gitti.


Bireysel ödüllerin yanında Yılın Takımı ödülleri ise erkeklerde, geçen sezonu 3 kupayla bitiren Manchester City’nin; kadınlarda ise İspanya Ligi ve Kadınlar Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Barcelona Femeni’nin oldu.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page