Hayatta Kalma Savaşı: Stevenage FC vs Koronavirüs
top of page

Hayatta Kalma Savaşı: Stevenage FC vs Koronavirüs

Güncelleme tarihi: 11 Nis 2020


Futbol başlamadan Stevenage enerjilerini yerel topluluğa yardım etmeye odaklıyor.

Stevenage başkanı Phil Wallace, salgını yerel olarak önleyebilmek için kulüp personeli ve tesislerini kapattı.


Essex'te evinde, kendini tecrit eden League Two Stevenage FC'nin başkanı Phil Wallace, kulübün mali işlerini yürütüyor ve fonların gelecek ayın ücret faturalarını nereye ödeyeceğini merak ediyor. Phil Wallace, aynı soruyu soran tek Futbol Ligi sahibi olmadığını biliyor, ancak Stevenage son oynadığından bu yana 20 gün içinde sekizinci düz lig yenilgisinde yeni bir amaç keşfetti. Kulüp, Wallace'ın “koronavirüs toplum bakım işi” olarak tanımladığı şey haline geldi - personel, mutfak ekibi, hatta oyuncular bile Kuzey Hertfordshire'da yerel halka yardım ederek ve İngiltere'nin ilk New Town'daki hizmetleriyle çalışarak görevlendirildi.

Scott Cuthbert ve Jon Ashton Salı günü NHS personeline sandviç dağıtıyor

Wallace’ın oğlu Marc, 37 yaşında, Cambridge'deki Addenbrooke’un Hastanesinde danışmanlık yapıyor. Gelini bir GP. Wallace, kulübünün bu garip zamanlarda yeni önceliğini şöyle anlatıyor; “Bu NHS kadınları ve erkekleri ilahi ve her şeyin ötesindeler.” Bu bakımdan Stevenage öncü olmuştur, ancak Wallace da önümüzdeki ay 200.000 £ civarında bir ücret faturasının ödemesi çok büyük bir zorluk olacağını biliyor. Adını gıda işinde duyuran ve Lamex Foods'un genel müdürü olan Walthamstow çocuğu, dünya çapında ayda yaklaşık 1000 konteyner gemisi temin ediyor.


Stevenage’in oyuncular için yıllık ücret faturası yaklaşık 1.6 milyon £, maaş ve ciro ile ilgili EFL kuralları altında sıkı bir şekilde kontrol ediliyor ve idari personele 1 milyon £ daha geliyor. Bunlar, yaklaşık 1,2 milyon £ EFL ödemesi, yaklaşık 1 milyon £ yıllık geçit gelirleri ve yaklaşık 300.000 £ ticari kazanç ile bunu kapsamaktadır. Lamex Stadyumu konferans merkezi olarak iki katına çıkar. Akademi, kulübün yarısını EFL hibeleri kapsamında olan yılda yaklaşık 500.000 £ 'a mal oluyor. Wallace, kulübün kişisel olarak kapsadığı yılda 250.000 £ ile 300.000 £ arasında harcama yapması gerektiğini söylüyor. FA Kupası koşusu varsa veya bir oyuncu satıyorlarsa, akademi tarafından üretilen savunmacı Ben Wilmot 2018'de Watford'a taşındığında olduğu gibi, bu da açığı kapatabilir. Ancak genel olarak söylemek gerekirse, kulübün 2012'de League One play-off yarı finallerine kadar Ulusal Lig'den gittiğini gören Wallace için 20 yıllık süreç, pahalı bir aşk emeği oldu. Bu sezon onlar futbolun dibinde ancak Wallace, sezonun iptal edilmesini isteyenlerin arasında değil.


Onun görüşüne göre, Profesyonel Futbolcular Derneği'nin kulüpleri ile üyeleri için ücret ertelemeleri konusunda bir anlaşma yapıp yapamayacağı çok daha acil. Hükümetin, çalışanların gizlendiği Coronavirus İş Tutma Programı, idari personele yardımcı olabilir, ancak oyun ekibi için bir belirsizlik devam etmektedir. Wallace, “Hepimiz oyuncuların öfkeli olup olmadığını öğrenmek için bekliyoruz” diyor. “Mümkünse bu bizim için büyük bir yardım olacak. Eğer yapamazlarsa, buradan nereye gittiğimizi bilmiyorum. Bildiğim şey, bunun kısa patlama krizi olmadığıdır. Bu uzun vadeli. Diğer tarafın dışındayken bile insanların güveninin ne zaman geri geleceğini merak ediyorsunuz. “PFA ile ne yaptığımızı anlamamız gerekiyor. Oyuncuları geçemezsek, PFA ile özel koşullara dayalı bir anlaşma olacak mı? Hepsinin aileleri, ipotekleri ve hepsinin yaşaması gerektiğini anlıyoruz. Ancak, eğer birkaç kulüp iş dışına çıkarsa, onlara yardım etmeyecektir. Bir yerlerde bir tür anlaşma olduğunu düşünürdüm. Ya hükümet yardımı olur ya da futbol kendi kendine yardım eder. ” Wallace, “dilenci kasesi kültürünü” sevmediğini söylüyor. Aynı şekilde, oyun daha savunmasız olanlara yardım etmezse, futbol piramidinin bir geleceğini görmek için mücadele eder. “Böyle bir şey yoksa 'futbol ailesi' kelimelerini kullandığımız noktayı göremiyorum” diyor. Konuştuğumuz gün, Ulusal Lig'in altındaki bölümler sezonlarını geçersiz kıldı. Wallace'ın iyi bildiği bir seviye olan Ulusal Lig'deki oyuncuların çoğunun, 28 Nisan'da sona erecek ve uzatma durumu kaotik hale getirecek sözleşmeleri var.


Koronavirüs, alt lig kulüpleri için varoluşsal bir tehdit teşkil ediyor

Bu, Wallace'ın zihninde şu anda oyunların yeniden başlamasını düşündüğü için en üstte yer almıyor, ancak kulübünün geleceği tartışılmaz bir şekilde tehlikede. Stevenage, İkinci Dünya Savaşı sırasında acı çeken, imalat işleri, bahçeli evler ve şimdi olumlu vizyoner görünen bir bisiklet yolu ağı sunan Londra'nın çalışan insanları için inşa edildi. Ünlü oğulları arasında Lewis Hamilton ve Ashley Young vardır ve geleneksel olarak Tottenham veya Arsenal destekli bir kasaba olsa da, kulübün son yıllarda gösterdiği başarı Stevenage'e ulusal bir kimlik kazandırmıştır. Wallace, “EFL sezonu bitirmeye çalışıyor, ancak insanlar hastane koridorlarında ölüyorsa bunun uygun olacağını düşünmüyorum” diyor. “Kapalı kapıların arkasında oynamak, sanırım bu virüs gelişmeye devam ederse sorumsuzluk olacak. İnsanlar ölmeye devam ederse… 25 kişilik grupları soyunma odasına koymak sorumsuzluk olur. ” Stevenage'in anıtsal bir çabasıydı. Yardım için gelenleri bilgilendirmek için birkaç gün içinde personeli yeniden eğittiler. Wallace, şimdi kasabanın Lister Hastanesine yardım etmek istiyor. Hatta ironiyi, neredeyse kullanılmayan 1.8 milyon sterlin değerinde yeni bir stand tamamladığında bile görebiliyor. Kulübü her zaman maaşlarını ve tedarikçilerinin parasını zamanında ödedi ve koronavirüs döneminde çok daha büyük bir şey haline gelen canlı bir sosyal program yarattı. Şimdi onlar da hayatta kalmak için bir savaş içindeler.


 

Bu makale ilk olarak The Telegraph'ta, 27 Mart 2020 tarihinde yayınlanmıştır.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. FourFourTwo Türkiye’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Çeviri: Arda Yazıcı


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page