Dünya Futbolunun En İyi 10 Genç Yeteneği
top of page

Dünya Futbolunun En İyi 10 Genç Yeteneği



30 yıl önce, dünya futbolunun en heyecan verici gençleri, kendilerinden büyüklerin kramponlarını fırçalamaya zorlanıyorlardı. Gençlerin yerlerini bilmelerini isteyen yöneticiler, onlara tüyler ürpertici (!) bir sevgi gösterdi. Çimlere basana kadar kimse isimlerini bilmiyordu.

Artık o günler geride kaldı. Beyonce ve Arctic Monkeys'in bir numaralı bekarlar olduğu günlerde doğan çocuklar, siz daha yüzlerini tanımadan ünlü oldular.

İşte her yıl dünya futbolunun en heyecan verici 50 gencini sıralayan FourFourTwo’nun listesinin, ilk 10 sırasındaki yıldız adaylarını sıralarken 16.sırada bir özel isme de yer veriyoruz…


10. Carney Chukwuemeka


Kulüp: Chelsea

Ülke: İngiltere

Yaş: 19


İngiltere'nin bu yaz, 19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda kazandığı tartışmasız yıldız Carney Chukwuemeka idi. Chelsea'nin alışılagelmiş transferlerinden biri olmayabilir ama zaman değişiyor ve Chukwuemeka, tam da İngiltere'nin şu anda kullandığı orta saha profili.


Topu ayağında tutan, orta sahada bir anda patlayabilen ve Paul Pogba gibi güçlü adımlar atan Chukwuemeka, Maviler’in yedek kulübesinde uzun süre oturmak için fazla iyi.


O, dünya futbolunun en iyi 8 numaralarından biri olabilecek çok yönlü bir orta saha oyuncusu ve şu anda Stamford Bridge'in başındaki Graham Potter ile onun gelişimini görmek ağız sulandırabilir.


Yazın Londralıların çılgın transfer döneminde, Villa'dan Londra’ya taşındığında çok az kişi onu fark etti ama belki de uzun vadede bu dönemin en iyi imzası olabilir…



9. Harvey Elliott


Kulüp: Liverpool

Ülke: İngiltere

Yaş: 19


Harvey Elliott'ın Premier League’in gelmiş geçmiş en genç oyuncusu olmasının üzerinden geçen üç yıl bile çılgın bir kasırgayla geçti. Liverpool'a transfer oldu, kiralık olarak gittiği Blackburn'de parladı ve kendisini Jürgen Klopp’un sistemine uygun bir orta saha oyuncusu olarak yeniden şekillendirdi. Ciddi bir sakatlık geçirdi, beklenenden erken döndü ve şimdi Kırmızılar'ın ayrılmaz bir parçası.


Böylesine genç bir yaş için dengesi, yaratıcılığı ve pozisyon farkındalığı mükemmel. Üstelik tavrı ile zihniyeti de uyuşuyor gibi görünüyor. Sertliğe ve tutkuya sahip, futbol IQ'su harika. Baskıya karşı dirençli ve topu aldığı her açıda becerisini gösterebiliyor.


Klopp'un, Liverpool tarihinin en büyük takımlarından birini zirveye doğru adım atmaya hazır 20'li yaşlarında oyuncularla nasıl kurduğu düşünüldüğünde Elliott, Alman çalıştırıcının bir sonraki orta sahasını etrafında inşa edebileceği ilgi çekici bir genç. Nasıl geliştiğini görmek için sabırsızlanıyoruz.


8. Alejandro Garnacho


Kulüp: Manchester United

Ülke: Arjantin

Yaş: 18


Manchester United, İngiliz futbolunda bir kedi gibidir. Ezelden beri akademi oyuncularını maç günü kadrolarında kullanırlar. Bu sayede kıdemli oyuncular nasıl bir dram yaratırsa yaratsınlar genç oyuncular sayesinde her zaman dört ayak üstüne düşerler.


Alejandro Garnacho bunun yaşayan bir kanıtı oldu. Oyuncu, ilginç birçok yeteneğe sahip: geç koşular yapmak, ihtiyaç duyulduğunda toplara vurmak için pozisyon sezisi, hareketlerindeki yoğunluk, pas ve oyun görüşü…


Saha içinde, markajdan kurtulduğunda top sürme konusunda rahat ve üstelik topu ne zaman geri atacağını veya ne zaman rakip takımın şah damarına gideceğini biliyor.


CR7 geçmişte kaldı ve AG49 adım atmaya neredeyse hazır. İnşa edilecek inanılmaz bir temeli var ve başladığı gibi devam ederse durdurulamaz olacak.


7. Romeo Lavia


Kulüp: Southampton

Ülke: Belçika

Yaş: 18


Manchester City, yeniden imzalama maddesi olmadan bu çocuğu serbest bırakırsa, şimdiye kadar yaptıkları en saçma iş olabilir. Çünkü Romeo Lavia'nın, bırakın Kalvin Phillips'i, Rodri'nin genel yeteneğinden bir milyon mil uzakta olmadığını söylemek abartı olmaz.


18 yaşında ve gerçekten inanılmaz. Pas aralığı olağanüstü ve baskıdan kolaylıkla kaçınıyor. Ek olarak top sürmesi de mükemmel. Onun yaşındaki ve boyundaki defansif orta saha oyuncularında çok nadiren görülen bir kontrol yeteneğine sahip. Chelsea'nin bu sezon öğrendiği gibi şut da atabiliyor.


Manchester City, transferin son gününde Lavia için küstah bir teklifte bulunduğunda dünya delirdiklerini düşündü. Bilenler, bunun harika bir iş olacağının farkındaydı. Çünkü Lavia zaten bir süperstar.


6. Youssoufa Moukoko


Kulüp: Borussia Dortmund

Ülke: Almanya

Yaş: 18


Sadece taç çizgisinin yakınlarında onu savunmaya çalışan oyuncular, onun kırdığı rekorlardan daha hızlı bir şekilde düştüler. Youssoufa Moukoko erken olgunlaşan biri ama Kai Havertz ve Niclas Fullkrug'un lider olduğu bir Dünya Kupası'na bakılırsa, onun çiçek açmasına ihtiyaçları var mı?


Moukoko'nun istikrarı, böylesine genç bir oyuncu için belki de en şaşırtıcı şey. Dortmund’da oynayan forvet, dönebilir, fake atabilir ve öngörülemez. Buna karşın takım arkadaşları ondan ne alabileceklerini biliyor. İmkansız şut açısı diye bir şey onun için geçerli değil. Topu, her yerde kullanabiliyor. Öyle ki 16 yaşındayken bile, Marco Rose tarafından takımın maç çevirmesi için sahaya sürülüyordu.


Dortmundlunun güçlü ama kısa boylu bir Güney Amerikalı balerin gibi olduğu yönleri var. Elit bir forvet çıkaramayacak gibi görünen bir ulus için iyi haber: onunla dünyanın en iyilerinden birine sahip olabilirler.


5. Endrick


Kulüp: Palmeiras

Ülke: Brezilya

Yaş: 16


Palmeiras genç takımları için 169 maçta 165 gol. Haklı olarak, uzaktaki süper kulüpleri yer çekimi gibi kendisine çekiyor ve onları sıraya sokuyor. Görünüşe göre Endrick'in doğuştan sahip olduğu şeyi öğretemezsiniz.


Endrick, dar bir sokakta bir bowling oyuncusu gibi atış yapıyor. Gücü korkutucu. Altyapı futbolunda çok güçlü ve Güney Amerika'nın geri kalanında yıllarca Luis Suarez ve Sergio Aguero gibi yıldız 9’lar yetiştikten sonra Brezilya şimdi nihayet durumu eşitleme şansına sahip görünüyor. Sadece ayak hızı değil, aynı zamanda şimşek gibi tepkileri: Şimdiden her türlü golü atıyor.


Vinicius, Rodrygo, Eder Militao ve Reinier'den sonra Real Madrid, onu bir sonraki Samba Galactico yapmak için 50 milyon sterlinin üzerinde bir anlaşmaya vardı. Bundan sonra olacaklardan büyülenmiyorsanız, nabzınız yok demektir.


4. Gavi


Kulüp: Barcelona

Ülke: İspanya

Yaş: 18


Ülkesini temsil eden gelmiş geçmiş en genç İspanyol futbolcu, sırtında 9 numarayla orta sahaya patronluk tasladı. Farklı olduğunu kanıtladı, kabul ediyoruz.


Pedri, La Masia'dan nesilde bir kez ortaya çıkan bir orta saha oyuncusu gibi görünürken aylar sonra Gavi geldi. Böylesine bir yaşta Barcelona geleneği için tamamen eksiksizdi. Bu, ünlü akademideki futbol felsefesinin kanıtıydı. Gavi sakin, teknik olarak kutsanmış, bir oyunun temposunu istediği zaman değiştirebiliyor. Onu özellikle oyunun yönünü değiştirirken izlemek çok eğlenceli.


İspanyol futbol uzmanı Andy Murray, Gavi'nin orta sahadaki azminin onun kariyerinin bir noktasında daha derin kullanılmasını sağlayacağını öne sürdü. Onun son şeklini hala görmemiş olabiliriz. Belki de Barcelona'nın orta sahasını yeniden keşfetmesine yardım olabilir…


3. Benjamin Sesko


Kulüp: Red Bull Salzburg

Ülke: Slovenya

Yaş: 19


Erling Haaland ile yapılan karşılaştırmalar bariz. Benjamin Sesko, 1,94 boyunda olmasına rağmen son derece hızlı bir şekilde defansın içinden geçebiliyor, üstelik iki ayağını kullanabiliyor ve güçlü. Ancak bu yeni forvet türü, oldukça geleneksel olarak görünebilir.


Hem Liverpool hem de Manchester City daha geleneksel 9 numaralara geçerken, Sesko'nun eski usul bir odak noktası olarak ortaya çıkması büyüleyici. Enlemesine hareketlenmeye değil, kanalları yönetmeye, takımı bir araya getirmeye ve kalenin önünde gol makinesi olmaya meyilli bir oyuncu. Manchester United yaz boyunca onunla ilgilenirken, son iki yılda hemen hemen her menajerlik oyunu kullanıcısı onunla sözleşme imzaladı.


Bunu temmuz ayında RB Leipzig'e yönelik bir hamle takip edecek. Lewandowski'nin olmadığı bir ortamda Sesko, bitiriciliğiyle Alman futboluna hükmetmek için iyi bir aday gibi görünüyor. Leipzig'de başarılı olacağından kesinlikle eminiz.


2. Jamal Musiala


Kulüp: Bayern Münih

Ülke: Almanya

Yaş: 19


Hansi Flick, Almanya'nın erken vedasının ardından Jamal Musiala için "Mücadelelerdeki becerisi, bire birdeki yeteneği olağanüstü. Önümüzdeki birkaç yıl içinde takımımızda büyük yetenekler var, doğru yönde ilerliyoruz" dedi.


Her iki dünyanın da en iyisi mi? Musiala, Stuttgart'ta doğmuş bir çocuğun konumsal farkındalığına ve hareketlerine sahip ancak ifadesi Croydon sokaklarında oynamaktan geliyor.


Daha gençken bile maçlarda kendini gösterebiliyor ve ister takım arkadaşları için orta sahadaki boşluktan yararlansın ister şut çekiyor olsun her açıdan tehlikeli olduğunu kanıtlıyordu.


Oldukça heyecan verici olan şey, henüz hala tam olarak şekillenmemiş olması. Orta sahada maçlar yönetiyor, 10 numara olarak oynuyor ve her iki kanatta görev yapıyor. Kendini sahte bir dokuz olarak yeni bir pozisyona adapte edebiliyor olduğunu da es geçemezsiniz. O sadece beklenmeyeni yapabilir.


1. Jude Bellingham


Kulüp: Borussia Dortmund

Ülke: İngiltere

Yaş: 19


Şimdiye kadar onu hepimiz gördük. Hepimiz onun ne yaptığını biliyoruz ve o her şeyi yapıyor. Jude Bellingham'ı diğerlerinden ayıran mantalite de tam olarak bu.


İlk olarak, Fransa'ya karşı penaltıyı kaçırdıktan sonra Harry Kane'in yanına gitmesiydi. Bu geleceğiyle ilgili soruları savuşturdu. İkincisi ise oyunlarda mümkün olan en yüksek seviyede istikrarlı olmasıydı. Tüyleri diken diken eden bir oyun anlayışı ve oyununu her zaman daha iyisi için kanalize edebilmesi.


Bellingham, FourFourTwo’nun Aralık 2020'deki “Ödül” sayısına, "[Birmingham City'den ayrılmaya] karar verirken canımı sıkan tek şey futbol oynamaktı ve [Dortmund] bunu yapmak için en iyi yerdi," dedi. Buraya gelip doğru şeyleri yaparsanız fırsatı yakalayacağınız gün gibi açık.”


Size karşı dürüst olacağız: genç Jude ile yaptığımız sohbet sırasında bazen bizden on yaş küçük biriyle konuştuğumuzu unuttuk. Şu anda dünyanın en iyi orta saha oyuncularından biri mi? İşte korkutucu olan şey: 2030'da zirveye ulaşıyor olabilir.


Bonus:


16. Arda Güler


Kulüp: Fenerbahçe

Ülke: Türkiye

Yaş: 17


Bir oyun kurucunun sorumluluğu ikiye ayrılabilir: Sahayı olabildiğince genişletin ve topu her zaman, aldığınız yerden daha iyi bir yere koyun. Bu rolün her iki yönünü de gerçekleştirmek zaman, sabır ve olgunluk gerektirebilir.


Arda Güler'de zaten ikisi de var. Kadife dokunuşlu sol ayaklı, topa sahip olduğunda saha 8K netliğine ulaşıyor gibi görünüyor. Böyle genç bir oyuncu için vizyonu hayret verici ve teknik seviyesi mükemmel. Henüz yeterli veri seti yok – ancak Kevin De Bruyne'nin kalıbının saf bir örneği gibi oynuyor.


Nispeten, henüz çok fazla futbol oynamadı. Büyük bir kulübün, bu dönemde onunla imzalaması akıllıca olur. Onu herkes ister.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page