İngilizlerin Büyük Potansiyeli Dele Alli
top of page

İngilizlerin Büyük Potansiyeli Dele Alli




2015 yılının Şubat ayında İngiltere Premier Lig takımlarından Tottenham, MK Dons takımından genç İngiliz futbolcu Dele Alli’yi 6,6 milyon euro bonservis bedeli karşılığında transfer etti.

İngiltere Milli Futbol Takımı’nın alt yaş kategorilerinde forma giyen Dele Alli, o dönemde Avrupa’nın potansiyelli genç futbolcularından biri olarak gösteriliyordu.

Buna karşın oyuncunun kariyeri, potansiyeliyle doğru orantılı olarak ilerlemedi.


En İyi Genç Futbolcu


Dele Alli, Şubat 2015’te Tottenham tarafından transfer edilmesine rağmen sezonu MK Dons takımında bitirdi.

O sezon League One ve kupalarda toplamda 44 maça çıkan oyuncu, attığı 16 gol ve yaptığı 11 asist ile çok dikkat çekici bir performans sergiledi.


Yeni sezona Tottenham’da başlayan İngiliz orta saha, İngiltere Premier League’deki ilk sezonunda kendisini kanıtladı.


O dönem Tottenham’ın teknik direktörlüğünü yapan Mauricio Pochettino, ilk maçtan itibaren Dele Alli’ye süre verdi. İlk sezonunda ligde ve kupalarda toplamda 46 maçta 3,222 dakika süre alan Dele Alli, 10 gol ve 11 asist ile çift haneli istatistikleri yakaladı. Bu performansı ona, 2015/16 sezonunda İngiltere’de Yılın Genç Futbolcusu ödülünü getirdi.


Dele Alli’nin gösterdiği performans sadece İngiltere’de değil Avrupa’da da dikkat çekti. Bunun bir göstergesi ise İtalyan La Gazzetta dello Sport’un, “Dünya’daki En İyi 20 Yaş Altı 50 Oyuncu” listesinde 8’inci sırada İngiliz orta sahaya yer vermesiydi.


Bununla birlikte 2016’nın Ekim ayında ise FourFourTwo, Dele Alli’yi “Dünyanın En İyi U21 Yeteneği” olarak gösterdi.


2016/17 sezonunda, ilk sezonunda gösterdiği performansın da üzerine çıkarak sezonu 22 gol 13 asist ile tamamlayan Dele (oyuncu bu sezonun başında ailesiyle bir bağı kalmadığını söyleyerek Alli soy adını formasından kaldırtmıştır), Tottenham’ın en kilit oyuncularından birine dönüştü.


O sezonun sonunda PFA Yılın Takımı ve PFA Yılın Genç Oyuncusu ödüllerini kazanan İngiliz orta saha, kariyerinin zirve dönemini yaşıyordu.


Dele İçin Düşüş Başladı


İlk iki sezonunda saha içinde gösterdikleriyle geleceğin en büyük yıldızlarından biri olacağına kesin gözüyle bakılan Dele, 2017/18 sezonunda önceki yıllara göre özellikle İngiltere Premier League’de daha düşük istatistikler yakalasa da yine de takımına 50 maçlık sezonda 14 gol 17 asistlik katkı sunmuştu.


Buna karşın İngiltere basınında Dele’nin performansına ilişkin sorgulamalar da bu sezonda başlamıştı. Oyuncuyu süper yıldız kategorisinde değerlendiren İngiliz basını, Dele’nin sahadaki istikrarsız görüntüsünü eleştiriyordu.


2018/19 sezonunda Tottenham tarihi bir süreçten geçti. Kulüp, Mauricio Pochettino yönetiminde tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde final gördü. Finalde Liverpool’a kaybeden Tottenham, tarihinin ilk kupasını kazanma fırsatını değerlendiremedi.


Bununla birlikte o sezon Dele için hiç parlak geçmedi. Takımıyla toplam 38 maça çıkabilen Dele, 7 gol ve 8 asist ile Tottenham kariyerinin en düşük istatistiklerini kaydetti.


Tottenham’ın tarihi sezonunun ardından takım içinde sorunlar yaşanmaya başlandı ve Mauricio Pochettino, Kasım 2019’da görevinden ayrıldı.


Mourinho Tembellikle Eleştirdi


Pochettino’nun yerine gelen isim ise dünyaca ünlü Portekizli teknik direktör Jose Mourinho oldu.

Daha sonraları Amazon Prime’da yayınlanan All or Nothing: Tottenham Hotspur belgeselinde Mourinho’nun göreve geldiği günlerde Dele ile ilgili görüşleri dikkat çekiciydi.

Jose Mourinho’nun ilk antrenmanların arından Dele ile ilgili açıkça “lanet olası bir tembel” ifadelerini kullandığı görüldü. Dele’nin antrenmanlardaki tembelliğinden belgesel boyunca sıkça yakınan Mourinho’nun, oyuncu ile yaptığı görüşmede kullandığı ifadeler de oldukça çarpıcıydı.

“Potansiyelinden hiç şüphem yok. İnanılmaz şeyler yaptığını gördüm. Ancak her zaman iniş çıkışların var. İstikrarlı bir oyuncu ile anları olan bir oyuncu arasında büyük bir fark vardır. En iyi oyuncu ile yüksek potansiyelli oyuncu arasında farkı yaratan da budur. MK Dons’tan Tottenham’a geldin ve şu an kendinde analiz etmen gereken şey bu.”

“Şu anda 56 yaşındayım ama daha dün 20 yaşındaydım. Zaman uçup gidiyor ve eğer yapabileceklerini yapmayı başaramazsan bir gün pişman olacaksın. Senden her maç, maçın adamı olmanı veya gol atmanı beklemiyorum. Sadece bir gün pişman olacağını söylemek istiyorum. Herkesten önce sen, kendinden daha fazlasını istemelisin.”

Buna karşın Dele, Jose Mourinho yönetiminde de kariyerindeki düşüşe engel olamadı. Portekizli teknik direktör döneminde 51 maçta şans bulan Dele, 10 gol atıp ve 10 asist yaptı.

Saha içindeki performans istikrarsızlığının yanında saha dışında da sorunlar yaşayan oyuncu, pandemi döneminde Snapchat üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle ırkçılıkla suçlandı ve İngiltere Futbol Federasyonu tarafından cezalandırıldı.


Bedelsiz Olarak Everton’da


Jose Mourinho’nun ardından Tottenham’da göreve gelen Nuno Espirito Santo ve Antonio Conte de Dele’yi saha içinde eski günlerine döndürmeyi başaramadılar.

Takımda aldığı sürelere git gide azalan oyuncu, Ocak 2022’de bedelsiz olarak Everton’a transfer oldu. Burada 13 maçta gol veya asist katkısı yapamayan Dele, yeni sezon öncesinde kendisine yeni bir takım arıyor.

İngiltere ve Türkiye merkezli iddialarda, Dele’nin yeni takımının Beşiktaş olabileceğini öne sürülüyor.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page